Joi, 29 Septembrie 2022
   Newsletter

Doriti sa primiti stiri referitoare la activitatea Politiei Locale Botosani? Introduceti aici adresa dvs. de mail:

   


   Situatii de urgenta

Pentru situatii de urgenta apelati la nr. de telefon: 513100.
pentru sesizari online click aici


   Contact

  Politia Locala
  Botosani

Mihail Kogalniceanu nr. 16
Telefon: 0231.513.100; 0331.401.541;
Fax: 0231.527.022
Email: politialocalabt@yahoo.com

Daca doriti ca mesajul dumneavoastra sa apara pe site, scrieti-ne in cartea de oaspeti

Sfaturile Politiei Comunitare

Siguranţa publică exprimă sentimentul de linişte şi încredere pe care îl conferă serviciul nostru pentru aplicarea măsurilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a gradului de siguranţă al persoanelor, colectivităţilor şi bunurilor, precum şi pentru realizarea parteneriatului societate civilă - Poliţie Comunitară, în scopul soluţionării problemelor comunităţii, al apărării drepturilor, libertăţilor şi intereselor legale ale cetăţenilor.

- Nu proferaţi injurii şi nu încurajaţi violenţa. Acestea sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte ce pot degenera în violenţă. Nu vă faceţi singuri dreptate lovind adversarul, aceste gesturi pot avea uneori consecinţe grave.

- Evitaţi persoanele irascibile, puse pe harţă, evitaţi orice conflict cu acestea, nu le jigniţi şi nu le încurajaţi.  Dacă sunteţi martorului unei bătăi, interveniţi imediat pentru a-i despărţi pe turbulenţi, cerând a nevoie ajutorul altor persoane, precum şi a lucrătorilor Poliţiei Comunitare.

- Luaţi-vă măsuri de precauţie, mai ales la ore târzii, pe străzi necirculate sau când treceţi prin locuri neiluminate. Nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute când sunteţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Ele pot fi autoare sau complice la tâlhării.     

- Participarea la încăierare între mai multe persoane se pedepseşte. Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare gravă a integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane, cel care a săvârşit fapta este pedepsit.

- Unii cetăţeni au obiceiul ca atunci când merg la discotecă, meci de fotbal sau într-un local public să poarte asupra lor cuţit, pumnal sau alte arme albe. Dacă până acum au procedat astfel este bine să renunţe la acest obicei pentru a nu ajunge în conflict cu legea.  Portul şi folosirea fără drept în localuri publice a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, sau a altor asemenea obiecte periculoase se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Când purtare obiectelor s-a făcut în localul autorităţilor publice, instituţiilor publice, instituţiilor sau altor persoane juridice de interes public, la întruniri publice ori în localuri de alegeri pedeapsa este închisoare strictă de la un an la 3 ani sau zile amendă.

- Evitaţi străzile întunecate şi parcările izolate. Folosiţi mai degrabă căi şi locuri iluminate chiar dacă faceţi un ocol. Dacă anticipaţi o eventuală agresiune, anunţaţi cât de repede Poliţia Municipală, poliţia Comunitară şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.  

 

- Unul dintre factorii care declanşează comiterea acestor fapte este consumul excesiv de alcool, care pe lângă efectul excitant pe care îl are asupra sistemului nervos, produce şi o stare de inhibare a anumitor zone ale scoarţei cerebrale, manifestată prin pierderea controlului, voinţei şi, în general a puterii de discernământ cu privire la acţiunile individului.

În acest sens, este bine:

- Să nu consume băuturi alcoolice în cantităţi care le pot influenţa capacitatea de reacţie şi de gândire;

- Să nu provoace şi să nu participe la scandaluri, bătăi etc.; gândiţi-vă la urmările pe care le pot avea astfel de manifestări - dintr-o simplă palmă, adversarul se poate dezechilibra, lovindu-se în cădere, iar riscul unor afecţiuni grave nu este de neglijat ;

- Să evitate grupurile turbulente şi discuţiile în contradictoriu cu persoane irascibile sau în stare de ebrietate;

- Să nu ameninţe, să nu jignească sau să-şi manifeste superioritatea, ambiţia sau dispreţul; în orice împrejurare să se comporte civilizat, folosind un limbaj adecvat ;

- Dacă sunt implicaţi într-o situaţie de acest gen, să încerce să dezamorseze tensiunea printr-un gest de împăcare şi recunoaştere a superiorităţii celuilalt. Procedând astfel vor avea numai de câştigat.

 

Dacă au venit noaptea de la discotecă sau de la o petrecere, împreună cu alţi prieteni, strigând pe stradă, bătând în geamurile locuinţelor, folosind cuvinte injurioase la adresa trecătorilor de pe stradă cetăţeni vor suporta consecinţele. Astfel de manifestări sunt considerate contravenţii şi sunt pedepsite. Constituie contravenţie tulburarea liniştii publice "fapta persoanei care săvârşeşte în public acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură liniştea şi ordinea publică".

Când mergeţi în natură schimbaţi-vă obiceiul de a rupe florile, admiraţi-le aşezate în mediul natural fără să le rupeţi, au nevoie să ajungă la maturitate.

Când ieşim în natură ar trebui să aducem gunoiul generat de noi într-o pungă acasă sau să îl depozităm în containere destinate acestui scop.  Nimeni nu doreşte să viziteze locuri naturale pline de reziduuri. Nu distrugeţi şi nu degradaţi coşurile pentru hârtii, pubelele, băncile, gardurile împrejmuitoare de la platformele de gunoi şi alt mobilier urban, sau orice bunuri aparţinând autorităţii publice locale.

Spaţiul verde nu este un moft, ci o necesitate esenţială în orice oraş modern, nu doar din motive estetice, urbanistice, peisagistice. Nu opriţi, staţionaţi sau parcaţi autovehiculele pe trotuare pietonale, spaţii verzi, parcuri şi în locurile de parcare din faţa instituţiilor publice, unde este interzisă, prin semne de circulaţie. nu abandonaţi pe domeniul public maşini, caroserii sau părţi de autovehicule, precum şi materiale de construcţii.

 

Pentru a avea un oraş curat este necesar ca fiecare cetăţean să se comporte cu responsabilitate. În acest sens  trebuie respectată curăţenia în jurul locului de desfăşurare a activităţii. Expunea şi/sau vânzarea mărfurilor în afara spaţiilor amenajate şi închiriate/rezervate precum şi vânzarea ambulantă este contravenţie şi se sancţionează. Vânzarea şi expunerea mărfii se face numai pe tarabele, mesele, în chioşcurile şi în locurile acceptate de operator. Este interzisă vânzarea produselor sau mărfurilor pe suprafaţa căilor de circulaţie ( străzi, trotuare, paviment, trepte ) cât şi în afara sectoarelor aprobate. Nu introduceţi fraudulos  mărfuri în scopul comercializării şi sustragerii de la plata taxelor pe teritoriul pieţelor şi târgurilor.

 

Nu încurajaţi persoanele apte de muncă ce apelează în mod repetat la mila cetăţenilor

 

Nu este recomandat să se facă glume proaste alarmând cetăţenii şi organele de abilitate cu privire la un fals pericol. Alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, după caz, prin solicitarea intervenţiei la faţa locului, fără motiv întemeiat este contravenţie şi se sancţionează cu amendă variind între 100- 500 lei.

 

 Printeaza articol
Copyright 2008 © Politia Locala Botosani. Toate drepturile rezervate.
Made by: