Joi, 29 Septembrie 2022
   Newsletter

Doriti sa primiti stiri referitoare la activitatea Politiei Locale Botosani? Introduceti aici adresa dvs. de mail:

   


   Situatii de urgenta

Pentru situatii de urgenta apelati la nr. de telefon: 513100.
pentru sesizari online click aici


   Contact

  Politia Locala
  Botosani

Mihail Kogalniceanu nr. 16
Telefon: 0231.513.100; 0331.401.541;
Fax: 0231.527.022
Email: politialocalabt@yahoo.com

Daca doriti ca mesajul dumneavoastra sa apara pe site, scrieti-ne in cartea de oaspeti

Obligatiile cetatenilor pentru a pastra orasul curat

                                Spuneţi DA curăţeniei,
               spuneţi DA unui oraş civilizat, european!

 

   
 Fiţi conştienţi de consecinţele actelor voastre.
      Păstraţi curăţenia. Puneţi gunoiul la coş, nu pe jos.


Oamenii cauzează poluarea, tot oamenii sunt cei care o pot stopa!

 

1 - Ajutaţi-vă singuri !
Păstraţi curăţenia. Puneţi gunoiul la coş, nu pe jos.
 - Fiţi conştienţi de consecinţele actelor voastre.
 
2 - Oamenii cauzează poluarea, tot oamenii sunt cei care o pot stopa!
Când vedeţi gunoi pe jos, ridicaţi-l.

3 - Atitudinea omului faţă de mediul în care trăieşte trebuie să fie similară cu grija gospodarului faţă de bunul său.

4 - Spaţiul verde nu este un moft, ci o necesitate esenţială în orice oraş modern, nu doar din motive estetice, urbanistice, peisagistice.

5 - Este necesară puţină bună voinţă ca cetăţeanul, prin gesturi simple, să contribuie la îmbunătăţirea imaginii oraşului în care locuieşte.

6 - Pentru a avea un oraş curat este necesar ca fiecare cetăţean să se comporte cu responsabilitate. În acest sens  trebuie respectată curăţenia în jurul locului de desfăşurare a activităţii.

7 - Când mergeţi în natură schimbaţi-vă obiceiul de a rupe florile, admiraţi-le aşezate în mediul natural fără să le rupeţi.

8 – Când ieşim în natură ar trebui să aducem gunoiul generat de noi înr-o pungă acasă sau să îl depozităm în containere destinate acestui scop. Nimeni nu doreşte să viziteze locuri naturale pline de reziduuri.

9 – Nu distrugeţi şi nu degradaţi coşurile pentru hârtie, pubele, băncile, gardurile împrejmuitoare de la platformele de gunoi şi alt mobilier urban, sau orice bunuri aparţinând autorităţii publice locale.

10 – Nu opriţi, staţionaţi sau parcaţi autovehiculele pe trotuare, pietonale, spaii verzi, parcuri şi în locurile de parcare din faţa instituţiilor publice, unde este interzisă, prin semne de circulaţie. Nu abandonaţi pe domeniul public maşini, caroserii sau părţi de autovehicule, precum şi materiale de construcţii.   

11 - Nu aruncaţi resturile de ambalaje pe jos,
Străzile şi spaţiile verzi NU sunt gropile de gunoi ale dumneavoastră.

12- Nu distrugeţi parcurile de joacă. Daţi posibilitatea copiilor să se joace într-un ambient plăcut şi un mediu curat.

 

 

Sancţiuni :
Nerespectarea curăţeniei în jurul locului de desfăşurare a activităţii constituie contravenţie şi se  sancţionează cu amendă în valoare de 30 -70 lei.

Spălarea/întreţinerea autovehiculelor pe domeniul public; abamdonul pe domeniul public maşini, caroserii; distrugerea/degradarea bunurilor ce aparţin autorităţii publice constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă variind între 100 - 500 lei în cazul persoanelor fizice şi 500 - 2500 lei în cazul persoanelor juridice.


Oprirea/staţionarea autovehiculelor pe trotuarele pietonale, spaţii verzi, parcuri distrugerea/deteriorarea de arbori, arbuşti şi spaţii verzi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă variind între  200 - 1000 lei în cazul persoanelor fizice şi 1.000 - 2.500 lei în cazul persoanelor juridice.


Societăţile comerciale, asociaţiile de proprietari, imobile sau spaţii cu orice destinaţie, sunt obligate să ia măsuri pentru asigurarea întreţinerii curăţeniei. În acest scop, le revin următoarele obligaţii:  să menţină curăţenia în jurul containerelor de gunoi, aflate în perimetrul administrat;  să asigure curăţenia trotuarelor, să nu creeze obstacole şi să nu depoziteze materiale, obiecte sau alte produse pe drumurile şi trotuarele publice;  să nu amenajeze platforme, locuri de parcare, pe domeniul public sau privat al municipiului, decât cu aprobările legale. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă contravenţională în valoare de 100 - 500 lei în cazul persoanelor fizice şi 500 - 2500 lei în cazul persoanelor juridice.
 
Pentru îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire şi înfrumuseţarea Municipiului Botoşani, persoanele fizice şi juridice au următoarele obligaţii:  persoanele autorizate pentru a desfăşura activităţi comerciale  sau comerţ stradal în chioşcuri, tonete, terase, etc., au obligaţia de a menţine curăţenia în zona lor de activitate, pe o rază de minim 10 m;  să nu arunce, decât în locurile anumit destinate, (containere, coşuri) cojile de seminţe, de fructe, resturi de ţigări, alte resturi de obiecte şi a ambalaje; să folosească parcurile, grădinile,  zonele de agrement, spaţiile verzi   aferente blocurilor de locuinţe numai în scopul pentru care au fost create. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă variind între 100 - 500 lei în cazul persoanelor fizice şi 500 - 2500 lei în cazul persoanelor juridice.


În ceea ce priveşte  colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere, stradale şi industriale din Municipiul Botoşani cetăţenii sunt obligaţi  să menţină curăţenia în jurul rampei de depozitare a deşeurilor; prin nerespectarea acestei obligaţii riscă amendă variind între 200 – 1.000 lei în cazul persoanelor fizice şi 1.000 - 2.500 lei în cazul persoanelor juridice.

Fiecare comerciant, persoană fizică şi juridică, este obligat să menţină curăţenia locului unde îşi desfăşoară activitatea şi să nu stânjenească activitatea celorlalţi participanţi la actul de comerţ. prin nerespectarea acestei obligaţii riscă amendă variind între 200 – 1.000 lei în cazul persoanelor fizice şi 1.000 - 2.500 lei în cazul persoanelor juridice.

În scopul protecţiei aşezărilor umane, se interzice utilizarea aleilor, spaţiilor verzi şi a parcurilor, drept loc de depozitare a deşeurilor menajere sau ca loc de parcare a autovehiculelor; prin nerespectarea acestei obligaţii riscă amendă variind între 200 - 1000 lei în cazul persoanelor fizice şi 1.000 - 2.500 lei în cazul persoanelor juridice.


 Printeaza articol
Copyright 2008 © Politia Locala Botosani. Toate drepturile rezervate.
Made by: