Sambata, 10 Decembrie 2022
   Newsletter

Doriti sa primiti stiri referitoare la activitatea Politiei Locale Botosani? Introduceti aici adresa dvs. de mail:

   


   Situatii de urgenta

Pentru situatii de urgenta apelati la nr. de telefon: 513100.
pentru sesizari online click aici


   Contact

  Politia Locala
  Botosani

Mihail Kogalniceanu nr. 16
Telefon: 0231.513.100; 0331.401.541;
Fax: 0231.527.022
Email: politialocalabt@yahoo.com

Daca doriti ca mesajul dumneavoastra sa apara pe site, scrieti-ne in cartea de oaspeti

Analiza activitatii desfasurate de Politia Locala in perioada 13.06-18.06.2011

                   În perioada 13.06 - 18.06.2011, Poliţia Locală Botoşani a desfăşurat multiple activităţi de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, conform competenţelor ce-i revin prin Legea 155/2010, intervenindu-se cu măsuri specifice în situaţia în care s-au constatat încălcări ale actelor normative pentru care suntem abilitaţi să constatăm şi să aplicăm sancţiuni.
                                     
                                           *
Potrivit competenţelor ce ne revin pe linie de constatare a contravenţiilor, în perioada menţionată au fost aplicate 129 sancţiuni contravenţionale, după cum urmează:
 Legea 61/1991 ---------10;
 Legea 12/1990 ---------9;
 H.C.L. 70/2011 ------ 64;
 H.C.L. 76/2002 --------13;
 H.C.L. 202/2005 ------- 10;
 O.G.99/2000 ----------- 6
 Legea 50/1991..............16.


În perioada supusă analizei, poliţiştii locali, au constatat un număr de 129 contravenţii, fiind aplicate 47 sancţiuni cu amendă în valoare totală de 39.290 lei, 8 sancţiuni cu avertisment şi confiscarea sumelor de bani provenite din activităţi de comerţ ilicit şi 74 cazuri, în care, datorită pericolului social redus al faptelor, s-a dispus avertizarea scrisă a contravenienţilor.


                                     *
Menţinerea ordinii şi liniştii publice pe raza municipiului Botoşani

În vederea îndeplinirii acestei sarcini, au fost efectuate patrulări în zonele de competenţă, în trei schimburi, patrule mixte (câte 10 poliţişti locali/zi) cu agenţi ai Poliţiei Municipiului şi s-au efectuat intervenţii rapide în cazurile în care s-a impus această măsură.
 
Conform Legii 61/1991, au fost constatate 10 contravenţii, din care 7 sancţionate cu amendă în valoare de totală de 900 lei,  una cu avertisment şi confiscarea sumei de 5 lei şi 2 cu avertisment scris.
În funcţie de articolul din lege încălcat, sancţiunile contravenţionale aplicate, se referă la:
  Un număr de 2 persoane au fost sancţionte contravenţional, conform art. 3, pct. 3, din care 1 cu amendă în valoare de 100 lei şi una cu avertisment şi confiscarea sumei de 5 lei, pentru apel repetat la mila publicului a unor persoane apte de muncă.
  O persoană a fost sancţionată contravenţional, conform art. 3, pct. 1 cu amendă în valoare de 300 lei, pentru adresare de injurii şi expresii jignitoare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă la adresa cetăţenilor.
  Patru persoane au fost sancţionate conform art. 3, pct. 23, cu amendă în valoare de 400 lei, deoerece au consumat băuturi alcoolice pe domeniul public din municipiul Botoşani.
  O persoană a fost sancţionată conform art. 3, pct. 31 cu amendă în valoare de 100 lei, deaorece a refuzat să dea detalii privind indentitatea sa.
  O persoană a fost sancţionată contravenţional cu avertisment scris, conform art. 3, pct. 25, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

 

 

         Combaterea comerţului stradal neautorizat
S-au executat activităţi operative pentru combaterea comerţului neautorizat precum şi a altor fapte antisociale în special în Piaţa Centrală, dar şi în celelalte zone ale municipiului.


Conform Legii 12/1990, au fost sancţionate 9 persoane, din care una cu amendă în valoare de 1000 lei, conform art. 1, lit. a  şi 8 cu avertisment şi confiscarea sumei de 79 lei, precum şi a mai multor bunuri expuse la vânzare fără documente de provenienţă

 

  Conform H.C.L. 202/2005, privind activităţi de comerţ ilicit, au fost sancţionate 10 persoane, din care 9 cu amendă în valoare de 490 lei şi o persoană cu avertisment scris, conform art. 29, alin.2, lit. j, deoarece comercializau produse în alte locuri decât cele stabilite de administraţia pieţei  

            Conform O.G.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă au fost sancţionate 6 persoane, din care una cu amendă în valoare de 500 lei şi 5 cu avertisment scris, conform art. 73, pct.1, pentru desăşuarea de acte de comerţ,  fără a deţine acord de utilizare a domeniului public


  


Prevenirea şi sancţionarea contravenţiilor în domeniul protecţiei mediului
S-au desfăşurat activităţi de verificare a agenţilor economici cu privire la existenţa contractului pentru prestarea activităţii serviciului de salubrizare. Până în prezent au fost verificate un număr de 76 de societăţi,  situaţia prezentându-se astfel:
- 24 au încheiat contract după ce au fost somate de către Poliţia Locală;
- 46  nu au contract încheiat cu S.C. URBAN SERV S.A.;
- 2 societăţi nu mai au activitate (închise);
- 2 societăţi au refuzat să prezinte contractul la solicitarea poliţiştilor  locali şi, de asemenea, au refuzat să primească înştiinţarea scrisă cu prevederile legale în vigoare la care trebuie să se supună;
- 2 societăţi  au încheiat  contract cu PAVRA SRL.
Continuând activitatea pe această linie, în perioada următoare vor fi înştiinţaţi în scris un număr de 15 agenţi economici noi înfiinţaţi, cu privire la obligativitatea încheierii contractului de prestări servicii cu S.C. Urban Serv S.A., stabilindu-se un termen de 10 zile pentru intrarea în legalitate, iar, în cazul agenţilor economici care nu au încheiat contract deşi au fost informaţi că trebuie să intre în legalitate, vor fi somaţi, urmând ca în cazul neconformării să se dispună aplicarea de sancţiuni.

În vederea păstrării curăţeniei oraşului, s-a acţionat zilnic pentru depistarea şi sancţionarea persoanelor care distrug domeniul public, ce depozitează gunoi menajer, deşeuri, moloz, etc. în locuri neautorizate, prin patrulare şi organizarea de pânde în locurile în care de obicei se manifestă acest fenomen, fiind surprinse şi sancţionate conform H.C.L. 76/2002, un număr de 11 persoane din care 6 cu amendă în valoare de 900 lei şi 5 cu avertisment scris după cum urmează:
  Patru  persoane au fost sancţionate conform art. 3, lit.b, cu amendă în valoare de 400 lei, deoarece ua fost depistate dormind pe  bănci.
  O  persoană a fost sancţionată conform art. 24, lit.a, cu amendă în valoare de 200 lei, deoerece a fost depistată rupând flori de pe domeniul public.
  O persoană a fost sancţionată conform art. 24, lit.b, cu amendă în valoare de 200 lei , deoarece a fost depistată abandonând pe spaţiul verde diverse materiale din plastic.
  O  persoană a fost sancţionată contravenţional, conform art. 11, cu avertisment scris, deoerece ocupau domeniul public fără autorizaţie de la Primărie.
  O persoană a fost sancţionată contravenţional, conform art. 12, lit. b, cu avertisment scris, deoarece vândut produse pe suprafaţă destinată circulaţiei pietonilor.
  O persoană a fost sancţionată contravenţional , conform art. 14, cu avertisment scris , deoarece efectua activităţi comerciale fără a afişa preţul.

 


Prevenirea şi sancţionarea contravenţiilor
în domeniul disciplinei în construcţii şi afişajului stardal
S-au desfăşurat activităţi de verificare a extinderilor pe domeniul public fără autorizaţie de la Primărie.
Cu această ocazie au fost sancţionate contravenţional, 16 persoane, conform Legii 50/1991, art. 26, alin.1 lit.a, cu amendă în valoare de 33.500 lei, deoerece au demarat construirea locuinţei fără autorizaţie de construcţie.
Conform H.C.L. 76/2002 au fost sancţionate 2 persoane cu amendă în valoare de 500 lei, deoerece au fost depistate săpând un şanţ fără autorizaţie de la primărie.

           
                                                            *
Circulaţie pe drumurile publice
Au fost desfăşurate activităţi cu privire la circulaţia autovehiculelor destinate transportului de persoane inculusiv servicii de turism şi a vehiculelor destinate transportului de mărfuri şi bunuri a căror masă maximă autorizată este mai mare de 3,5 tone.
Deasemeni au fost desfăşurate activităţi de verificare societăţlor comerciale, cabinetelor medicale şi a celor de avocatură cu privire la prelungirea acordurilor de concesionare a locuilor de pacare. Din cele 5 societăţi, doar una, nu mai ocupă locul de parcare.  
În vederea fluidizării traficului rutier şi pietonal, în funcţie de competenţele ce ne revin pe această linie, au fost desfăşurate activităţi specifice pentru depistarea persoanelor care staţionează cu autovehiculele, le parchează în locuri interzise ori care circulă prin astfel de locuri. 
                                                             
 Conform H.C.L. 70/2011 au fost constatate 64 contravenţii, din care 5 sancţionate cu amendă în valoare de 700 lei şi 59 avertisment scris, după cum urmează:
  Un număr de 57 persoane au fost sancţionate contravenţional, conform art. 14, alin. 13, din care 3 cu amendă în valoare de 400 lei şi 54 cu avertisment scris, deoarece nu au făcut dovada achitării taxei în parcare cu plată;
  O persoană a fost sancţionată conform art. 5, alin. 1, cu amendă în valoare de 300 lei, deoarece a circulat cu bicicleta pe alei pietonale şi prin parcuri.
  O persoană a fost sancţionată contravenţional, cu amendă în valoare de 100 lei, conform art. 13, alin. 2, deoerece a parcat autoturismul blocând accesul la proprietate privată semanlizată corespunzător.
  O persoană a fost sancţionată cu avertisment scris, conform art. 10, alin.1, deoerece au circulat cu vehiculul cu tracţiune animală pe raza municipiului Botoşani.
  Trei persoane au fost sancţionate contravenţional, cu avertisment scris, conform art. 14, alin. 6, deoerece a parcat autoturismul pe loc concesionat

 


ACTIVITATEA DESFĂŞURATĂ PENTRU IDENTIFICAREA AUTOVEHICULELOR PARCATE NEREGULAMENTAR:

În cursul acestei săptămâni, agenţii Poliţiei Locale au acţionat în comun cu angajaţi ai S.C. HI SPEED RECOVERY S.R.L. pentru identificarea autovehiculelor parcate neregulamentar. Au fost  constatate un număr de 64 contravenţii,  din care  5  sancţionate cu amendă în valoare de 700 lei şi 59 cu avertisment scris.
Contravenţiile au fost constatate în următoarele zone:
- Calea Naţională -----------------31;
- Ion Pillat ------------------------- 12;
- Armeană   ------------------------ 7;
- Marchian  -------------------------8;
- Alte zone ------------------------6.


ACTIVITATEA DE PREVENIRE DESFĂŞURATĂ ÎN PATRULE MIXTE :

S-a executat serviciul în patrule mixte cu agenţi din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani, acţionând zilnic, un număr de 12 agenţi din care 2 pe linie de circulaţie şi 10 pe linie de ordine publică  (4 în schimbul I, şi 2 în schimbul II, 4 în schimbul III).
În cazul sesizărilor primite prin numărul de urgenţă 112, a sesizărilor cetăţenilor ori din oficiu, s-a dispus deplasarea echipei de intervenţie în toate cazurile în care s-a impus.
Tot în categoria activităţilor preventive, în special, în ceea ce priveşte  menţinerea unui climat de ordine şi linişte corespunzător, au fost legitimate 336 persoane, 345 atenţionate şi au fost dispersate 42 grupuri, care se manifestau zgomotos ori nu-şi justificau prezenţa în anumite locuri sau la anumite ore, iar în 5 cazuri s-a acţionat pentru aplanarea unor conflicte.

Activităţi de constatare a contravenţiilor în patrule mixte:

- Poliţie Locală
Poliţişti locali Ordine Publică:
Au constatat 27 contravenţii, din care 6 sancţionate cu avertisment scris, 9 avertismente şi confiscarea sumei de 84 lei  şi 12 cu amendă în valoare de 1.100 lei după cum urmează:
- Conform Legii 12/1990 au fost sancţionate 8 persoane, cu avertisment şi confiscarea sumei de 79 lei.
- Conform Legii 61/1991 au fost sancţionate 6 persoane, din care 2 cu amendă în valoare de 1100 lei, 3 cu avertisment scris şi una cu avertisment şi confiscarea sumei de 5 lei.
- Conform H.C.L. 70/2011 au fost sancţionate 19 persoane, din care 1 cu amendă în valoare de 100 lei şi 18 cu avertisment scris.
- Conform H.C.L. 202/2005 au fost sancţionate 10 persoane, din care 9 cu amendă în valoare de 490 lei şi una cu avertisment scris.
- Conform H.C.L. 76/2002 au fost sancţionate 3 persoane, din care 2 cu avertisment scris şi una cu amendă în valoare de 200 lei.


ALTE ASPECTE:
Au fost supravegheate unităţile de învăţământ avute în consemn, pentru îndepărtarea din preajma acestora a persoanelor care nu-şi justifică prezenţa, precum şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale din incinta şi zonele limitrofe ale acestor instituţii, nefiind constatate probleme deosebite.
            S-a acţionat în zona cimitirelor Pacea şi Eternitatea pentru combaterea faptelor antisociale şi îndepărtarea din zonă a persoanelor fără adăpost, care apelează la mila publicului ori a celor care consumă băuturi alcoolice.
               În cursul săptămânii s-a patrulat în permanenţă în parcuri, pe pietonalele Unirii, Transilvaniei şi Bancar, dar şi în celelalte zone, pentru prevenirea distrugerii arborilor, arbuştilor, a instalaţiilor de iluminat ornamentale, dar şi a celorlalte amenajări din aceste zone.
 Patrulele Poliţiei Locale, au avut în atenţie supravegherea magazinelor care comercializează substanţe etnobotanice. S-a constatat că toate magazinele au fost desfiinţate, cu excepţia celui din str. Primăverii nr.28.  Magazinul a fost deschis până în jurul orelor 02.00, dar nicio persoană nu a intrat să cumpere vreun produs.

                                                                      DIRECTOR EXECUTIV,
                                                                             Ioan ONUŢUPrinteaza articol
Copyright 2008 © Politia Locala Botosani. Toate drepturile rezervate.
Made by: